ZOETE AARDAPPEL TAART


Tijd

20 min bereiding en 2 x 30 min oventijd

Porties

Meerdere porties

Ingrediënten

  • Taartdeeg kant-en-klaar 1 st

Voor de zoete aardappel puree

  • Oranje zoete aardappel 1100 gr
  • Halfvolle koffiemelk 200 ml (staat bij de koffie/thee, is lang houdbare melk)

Voor het vochtige deel

  • Basterd suiker 50 gr
  • Roomboter 60 ml (gesmolten, 60 ml is hoeveelheid in vloeibare vorm)
  • Zout een snufje
  • Eieren 2 st
  • Vanille aroma 1 tl
  • Kaneel 2 tl
  • Gember poeder 1/2 tl
  • Nootmuskaat 1/2 tl

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden.

Schil de zoete aardappel en snij in stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de zoete aardappel. Mix de aardappelblokjes met een beetje olijfolie.

Bak de aardappelen 25 min in de oven. Doe de aardappelen in een schaal. Voeg de melk aan de aardappelen en pureer tot een gladde structuur.

Je kan de aardappelen ook koken wat sneller is. Zelf vind ik de geroosterde aardappelen uit de oven meer smaak geven aan het gerecht.

Voor het vochtige deel: Doe alle ingrediënten in een schaal en klop met een garde – gewoon met de hand -  alles goed door (ongeveer 2 min). De suiker moet zijn opgelost.  Doe deze mix bij de aardappel puree en roer door.

Pak een springvorm van ongeveer 21 cm of 23 cm. Ik gebruikte een van 21 cm. Besmeer deze met een laagje boter (ook de randjes). Leg hierin de kant-en-klaar taartdeeg. Vul het deeg met de zoete aardappelpuree.

Ik gebruikte een springvorm van 21 cm. Hierdoor had ik wat overschot aan deeg aan de randen. De randjes heb ik met kleine stukjes bij elkaar gevouwen en een beetje over de aardappelpuree gebogen.

De oven is voorverwarmd op 180 graden. Bak de taart 30 min gaar in de oven. Laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt.