GEVULDE SPECULAAS VAN KIKKERERWTENMEEL

Tijd

15 min + 25 min oventijd

Porties

Meerdere porties

Ingrediënten

  • Losse amandelen 10 – 15 st

Voor de speculaas

  • Kikkererwtenmeel 200 gr
  • Bruine suiker 60 gr
  • Bakpoeder 2 tl
  • Zout een snufje
  • Kokosolie 95 ml
  • Melk 50 ml

Voor de amandelspijs

  • Amandelmeel 150 gr
  • Ei 1 st
  • Honing 1 el

Bereiding

Voor de speculaas: Doe eerst alle droge ingrediënten in een schaal. Voeg de kokosolie en melk toe en roer goed door. Vorm een bal van het deeg. Leg even 10 min in de koelkast.

Doe de amandelmeel, ei en honing in een schaal en roer goed door. Kneed dit tot je een stevige massa hebt. Ik gebruik een keukenmachine, even draaien en klaar.


Verwarm de oven op 180 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de speculaasbal in twee stukken. Maak de twee delen iets ongelijk als je de voorkeur hebt van een wat dikkere bodem. Pak het grootste stuk en leg deze op de bakplaat. Vorm een rechthoek van ongeveer 13 cm x 20 cm.

Tip: maak je handen nat zodat je het goed kan verdelen. Om een strakke rechthoekige vorm te krijgen vouw je het bakpapier – waar het deeg op ligt – even om het deeg.

Verdeel het amandelspijs over het deeg. Druk de tweede bal speculaas in stukjes op het amandelspijs. Lijkt het speculaas wat droog? Rustig door gaan, het komt goed.

Leg een ander bakpapiertje op de speculaas en rol met een deegroller (of doe het gewoon met je handen) de speculaas een beetje glad. Druk niet te hard anders pers je de spijs er uit.

Verdeel de amandelen over de speculaas en druk ze er een beetje in.

Bak de speculaas in 25 min gaar in de oven.