CHOCOLADE CHIP COOKIES MET KIKKERERWTEN MEEL


Tijd

15 min + 15 min koeltijd + 14 min oventijd

Porties

12 koeken

Ingrediënten

  • Roomboter ongezout 200 gr
  • Bruine basterdsuiker 150 gr
  • Kristal suiker 100 gr
  • Zout mespuntje
  • Vanille essence 1 tl
  • Ei 2 st (1x volledig ei, 1x alléén ei dooier)
  • Kikkererwtenmeel 250 gr
  • Bakpoeder 2 tl bakpoeder)
  • Pure chocolade 100 gr (van tenminste 90% cacao fijn gehakt - of gebruik cacao nips)

Bereiding

Smelt de boter in een pannetje.

Doe de basterdsuiker, kristalsuiker, zout, vanille en 1 volledig ei + 1 ei dooier in een schaal en roer even door.

Voeg de boter toe en klop alles tot een gladde structuur met behulp van een staafmixer (of gebruik hiervoor een keukenmachine) – ongeveer 4 min. De suiker moet goed zijn opgelost. Je ziet de suikerkorreltjes dan niet meer zitten.

 

Voeg het kikkererwtenmeel, bakingsoda en gehakte chocolade toe en roer met een spatel of lepel alles door elkaar totdat alles goed is opgenomen. Je ziet dan geen bloem meer.

Zet de mix even 15 min in de koelkast om stevig te worden.

Verwarm ondertussen de oven op 180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep de cookie mix op de bakplaat. Gebruik hiervoor een eetlepel, 1 el per koekje. Zorg dat je wat tussenruimte overhoudt tussen de koekjes i.v.m. het uitvloeien van het deeg (een cm of 3 - 5).

Bak de koekjes ongeveer 14 min in de oven. Na het bakken in de oven schuif je het bakpapier met de koekjes voorzichtig op het aanrecht of snijplank om af te koelen. Laat de koekjes eerst goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt. Pas dan hebben een stevige structuur.

 

Tip: je kan het beslag eventueel invriezen. Dan heb je altijd wat in huis! Maak een rol van het beslag in vershoudfolie en laat volledig afkoelen in de koelkast. Snij plakken van ongeveer 1 cm en vries ze apart in. Bak de bevroren plakken in ongeveer 12 - 14 min gaar, tot ze goudbruin zijn. Bij 12 min blijven ze. Of wat chewy. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze eet.