SPINAZIE VENKEL EN APPEL MET GEMARINEERDE TOFU


Tijd

20 min + 1 dag marineren (minimaal 1 uur marineren)

Porties

2

Ingrediënten

Voor de salade

  • Appel 1 st (ik gebruik een rode appel)
  • Venkel 1 st
  • Spinazie 300 gr

Voor de gemarineerde tofu

  • Tofu 250 gr (1/2 blok)
  • Knoflook 1 st (fijngesneden)
  • Olijfolie extra vergine 150 ml
  • Zout 1/2 tl
  • Gedroogde Italiaanse kruide mix 1,5 tl (of gedroogde tijm 0,5 tl, - oregano 0,5 tl, - peterselie 0,5 tl)
  • Optioneel: chili vlokken een snufje

Bereiding

Maak de gemarineerde tofu volgens dit recept (bij voorkeur een dag van te voren)

Voor de tofu: Wikkel het blok tofu in keukenpapier en druk voorzichtig het vocht uit de tofu. Ik herhaalde dit een paar keer met steeds nieuw keukenpapier.

Snij de tofu in blokjes en doe in een bakje (die goed af te sluiten is, bijv. een weckpot).

Doe de ingrediënten voor de marinade in een schaaltje en roer goed door. Giet de marinade over de tofu blokjes en sluit het bakje. Houdt het bakje ondersteboven en weer terug. Herhaal dit een paar keer zodat de marinade goed verdeeld is en de tofu volledig in de olijfolie ligt. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe.

Laat de tofu minimaal 1 uur marineren. Bij voorkeur een hele nacht of enkele dagen. Let op: als je de tofu in de koelkast zet, stolt de olijfolie. Haal daarom de tofu voor het opdienen even uit de koelkast. Bewaar de tofu ongeveer 5 dagen afgesloten in de koelkast.


Voor de salade: Snij de appel in dunne plakken. Leg de plakjes op elkaar en snij smalle sticks van de appel. Doe hetzelfde met de venkel. Doe de spinazie in een schaal en doe de appel en feta er bij. Voeg daarna wat gemarineerde tofu toe. Gebruik ook eventueel een klein beetje van de olijfolie uit het potje.